Jaká je uhlíková stopa produktů CLASSIC Oil?

05.04.2024

Až 8,7 tun CO2 může ušetřit větší kancelářská budova o podlahové ploše 70 000 m², pokud do svých chladicích, resp. topných systémů doplní kapaliny s 50% podílem recyklátu z naší výroby. Tato úspora nestojí provozovatele budovy žádné snížení komfortu, dokonce může i ušetřit nemalé finanční prostředky. Výpočet uhlíkové stopy jsme získali od LCA Studia profesora Kočího a data rádi poskytneme také partnerům, kteří používají naše produkty s recyklátem nebo u nás nechávají recyklovat své použité glykolové kapaliny. Úspora CO2 u kapalin, které využívají 50 % recyklované suroviny, je až 42 %, v produktu s 25% podílem recyklátu jde o 11% snížení.

Hlavní část uhlíkové stopy glykolových kapalin, a tedy jejich největší zátěž pro životní prostředí, tvoří výroba primárních surovin. Právě jejich nahrazením v procesu recyklace a regenerace dochází k největšímu snížení uhlíkové stopy. Celková stopa finálního produktu s příměsí recyklátu pak ve velké míře závisí od kvality vstupního materiálu.

„Použité kapaliny k recyklaci by měly obsahovat co nejméně nečistot, jakými jsou oleje nebo mechanické nečistoty. Proto naše partnery často upozorňujeme i na správnou průběžnou údržbu jejich systémů,” říká Jan Skolil, náš technický ředitel.

Úspora se dosáhne díky recyklaci glykolové kapaliny, kterou většina moderních budov používá jako náplň do HVAC (klimatizačních) systémů a pro provoz solárních panelů či tepelných čerpadel. Recyklaci těchto průmyslových kapalin se v Česku i střední Evropě věnujeme jako jediní. Provozujeme vlastní recyklační linku a o procesu recyklace jsme psali například tady.

Pro koho je výpočet uhlíkové stopy důležitý

Výpočet uhlíkové stopy průmyslových kapalin může být důležitým indikátorem pro správce budovy i firmy, které v objektech sídlí nebo v nich provozují jinou komerční činnost. Často totiž jde o nadnárodní korporace, které už dlouhou dobu poptávají nájem v budovách s certifikacemi o udržitelnosti a v rámci nefinančního reportingu si budou hlídat také environmentální stopu budov, ve kterých provozují svoji činnost.

„Více než 12 % emisí v Česku pochází z provozu budov, z jejich vytápění, chlazení, či ohřevu vody. Využitím recyklovaných kapalin v technickém zařízení budov, tedy v klimatizaci, vzduchotechnice nebo tepelných čerpadlech, dokážeme tuto stopu výrazně snížit. Recyklace je pro firmy navíc výhodná i z pohledu úspory nákladů,” popisuje výhody recyklace průmyslových kapalin Jan Skolil, technický ředitel CLASSIC Oil.

Recyklace průmyslových kapalin s sebou přináší i finanční úspory. V porovnání s likvidací použitých kapalin je recyklace až o desítky procent levnější a má nesporné environmentální výhody, které vyčísluje zmíněný výpočet uhlíkové stopy. Likvidace totiž často probíhá spalováním nebo penetrací kapaliny do betonu, což jsou energeticky i finančně náročné procesy. O finanční úspoře díky recyklaci si můžete přečíst zde.

Pokud máte zájem snižovat své dopady na životní prostředí a využívat naše produkty s recyklátem nebo nám odevzdat použité kapaliny k recyklaci, dejte nám o sobě vědět. V případě, že už naše produkty používáte a chcete uhlíkovou stopu komunikovat v rámci vlastního nefinančního reportingu, ozvěte se nám a rádi vám údaje poskytneme.

Laborantka TZB

Barbora Kunešová +420 724 555 106 bkunesova@classic-oil.cz

Specialista vývoje

Ing. Olga Pleyer +420 603 216 644 opleyer@classic-oil.cz